Mutatjuk, miként változtak az álláskeresői számok 2012 és 2022 között Szolnokon

Mutatjuk, miként változtak az álláskeresői számok 2012 és 2022 között Szolnokon

Jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők átlagos száma Szolnokon az elmúlt tíz év során. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatbázisa alapján megállapítható, hogy a 2022-ben már közel 66 százalékkal kevesebb álláskeresőt tartottak nyilván a Szolnoki Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályánál, mint 2012-ben.

A vizsgált időszakban kibontakozó csökkenő tendencia csupán 2020-ban, a koronavírus-járvány kirobbanásának évében tört meg. Ekkor több mint 31 százalékkal emelkedett a szolnoki regisztrált álláskeresők száma a 2019-es adatokhoz képest. Ezen kivételtől eltekintve viszont minden más évben csökkenés volt tapasztalható, aminek mértéke olykor akár a 30 százalékot is elérte. 

 

Regisztrált álláskeresők átlagos száma Szolnokon (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők Szolnokon

 

Az NFSZ havonta frissülő adatbázisa ugyanakkor nem csak az álláskeresők számáról, hanem a nemek, korosztályok és iskolázottság szerinti összetételükről is szolgáltat információkat. Az ezen adatok alapján készült táblázatunkból látszik, hogy a nemek tekintetében valamennyi esztendőben a nők voltak többségben a szolnoki álláskeresők között. Az eltérések ugyanakkor a legtöbb esetben nem voltak túlzottan nagy mértékűek, átlagosan csupán néhány száz főt jelentettek.

A Szolnoki Járási Hivatalban regisztrált álláskeresők száma évenkénti átlagban (2012-2022)

Regisztrált álláskeresők évenként

 

Élesebb különbségek rajzolódnak viszont ki az életkor szerinti összevetésből, hisz az adatok alapján az látszik, hogy a regisztrált álláskeresők zöme a 25-54 éves korosztályba tartozik. Arányuk 59-72 százalék között mozgott az álláskeresői regiszterben. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy számuk – csakúgy, mint a 25 év alattiaké – meredeken csökkent az elmúlt 10 év során, ellenben az 55 év és feletti korosztályéval, akik esetében korántsem volt tapasztalható akkora változás a korábbi esztendők adataihoz képest.

Hasonlóan nagyok az eltérések az iskolázottság szerinti összehasonlításában is, ebből ugyanis könnyen megállapítható, hogy valamennyi esztendőben a regisztrált álláskeresők legalább egyharmadát a csupán általános iskolát végzők tették ki Szolnokon. Évenkénti arányuk 34-40 százalék között alakult az adatbázisban. Őket követően a magasabb iskolai képesítések mentén az arányok fokozatosan csökkentek: a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzettek 24-27 százalékos, a szakközépiskolai, technikumi képesítéssel rendelkezők 18-22 százalékos, a gimnáziumot teljesítők pedig 9-11 százalékos arányban szerepeltek az álláskeresői nyilvántartásban. A sort végül a főiskolát, egyetemet végzők zárják, akiknek aránya mindössze 5-7 százalékos volt a szolnoki álláskeresők körében.

Forrás: Az elemzést készítette a SzolnokAllas.hu, az adatok forrása a NFSZ.